Dirigenție
Oct 30, 2012

Maia Sandu ameninta cu DEMITERI: Unii au fost neglijenti si au irosit banii publici


 
Ne putem astepta la demiteri in viitorul apropiat. Asta a declarat astazi (20 octombrie 2012) ministrul Educatiei Maia Sandu, la emisiunea In Profunzime. Ministrul afirma ca de 3 luni se ocupa de cateva cazuri in care functionari publici si-au depasit atributiile.

 

”In momentul in care descoperi ceva nereguli in activitatea angajatului, el fuge in concediu de boala, apoi fuge in concediu de ingrijire a copilului. Ne ia ceva timp. Sunt cazuri concrete de care ma ocup in ultimele trei luni. Urmeaza sa fie sanctionati, intr-o forma sau alta, in dependenta de gravitatea incalcarii. Rezultatele acestei revizii financiare au dovedit ca unii oameni nu si-au indeplinit atributiile in conformitate cu legea, ca au fost neglijenti, ca nu au facut managementul financiar corect, suficient de bine, au irosit banii publici, nu au fost respectate niste proceduri. Daca problemele sunt grave sau nu, va decide Procuratura. S-ar putea sa ne asteptam la demiteri”, a explicat Maia Sandu.

 

Maia Sandu a precizat ca Ministerul Educatie a sesizat Procuratura Generala in legatura cu achizitia autobuzelor scolare, care deja s-au defectat. ""Aceste achizitii sunt in vizorul procuraturii, am cerut un audit. Revizia financiara a descoperit ca lipsesc anumite documente, ceea ce inseamna ca unii oameni nu si-au indeplinit atributiilie si nu au respectat anumite proceduri. Urmeaza sa se pronunte procuratura daca au fost anumite abateri si sa stabilim daca este vorba de neglijenta", a mentionat Sandu.

 

Totodata, ministrul spune ca este constienta ca profesorii au salarii mici, insa ministerul pregateste un nou sistem, in cadrul caruia profesorii vor fi platiti in functie de performantele elevilor. ”Trebuie sa contruim un sistem bazat pe performante, care sa ne permita sa motivam profesorii care au performante. Un sistem in care masuram reusita copiilor, elevilor. Atunci cand vom avea performanta elevilor, vom avea performanetele fiecarei scoli in parte si contributia fiecarui profesor. Atunci vom putea pune in valoare fiecare profesor”, afirma Maia Sandu.

 

Oficialul promite ca ministerul va lupta cu salariile in plic si coruptia din scoli. ”Parintii poarta si ei vina cand dau salariu in plic. Spunea cineva ca Republica Moldova e unica tara unde parintii platesc ca elevii sa invete. Investitiile in note n-o sa dea rezultate. Investitiile in cunostinte sunt importante”, puncteaza ministrul.

 

De asemenea, ministrul Educatiei a anuntat ca in timpul apropriat ar putea veni cu o modificare la legea educatiei. "Pentru a nu pierde cladirile scolilor care au fost inchise in urma procesului optimizarii, s-ar putea de schimbat destinatia acestor imobiluri. Ar putea sa fie interesat sectorul privat. Unde exista o cerere trebuie sa permitem acest lucru. Economiile de la inchiderea unor scoli le putem transfera la scolile existente. Si respectiv sa remuneram mai bine profesorii", a precizat Sandu.

 

Ministrul Educatiei s-a referit si la procesul de optimizare care are loc in prezent in sistemul de invatamant. "Pana in prezent au fost inchise circa 100 de scoli. Am reusit sa promovam un proiect care ar duce la marirea salariilor cadrelor didactice. In jur de 1000 de profesori au fost disponibilizati, insa acestia au fost incadrati in alte institutii, iar cei care au ajuns la varsta pensionarii nu mai predau in scoala. Anul acesta au fost angajati peste 2000 de tineri specialisti. Dar mai avem nevoie de cadre", a conchis Maia Sandu.

 

VIDEO. Maia Sandu ameninta cu DEMITERI: Unii au fost neglijenti si au irosit banii publici

Sursa: new.inprofunzime.md

 

Parteneri