Dirigenție
May 21, 2013

Respectul copiilor pentru cadrele didactice


Ca sa fie posibila existenta respectului in aceasta relatie, atat elevul dar mai ales profesorul trebuie sa fie constienti si sa actioneze dupa o serie de conventii sociale. Este absolut necesar ca profesorul sa ofere respectul cuvenit clasei, sa stie sa tolereze micile scapari ale elevilor dar totusi sa poata sa se impuna atunci cand este nevoie.


Dar ce se intampla atunci, cand avem de-a face cu un asa zis elev-problema? De obicei copii care ajung sa fie elevi-problema sunt cei, care sufera de tulburari sociale si de comportament. Fie au probleme in comunicare, fie au tendinta sa incalce orice regula impusa, insa in oricare din aceste variante, de cele mai multe ori, solutia cea mai optima este comunicarea deschisa. Atat parintii cat si profesorii trebuie sa inteleaga ca au un rol foarte important pentru copil si ii pot influenta usor comportamentul. In aceste cazuri este oarecum greu sa mai vorbim de un respect oferit cadrelor didactice, dar, daca elevul primeste atentia necesara, cu timpul este posibil ca acest lucru sa se
schimbe.

Se poate de asemenea ca problema sa se afle pe partea cealalta, adica la profesor. Nu sunt putini profesorii care au practici invechite si prejudecati mentinute de o atitudine conservatoare. In consecinta, elevul poate dezvolta o antipatie si o lipsa totala de respect fata de cadrul didactic cu pricina. Se poate observa ca in unele situatii extreme profesorul alege sa afiseze o indiferenta fata de clasa si elevi, aceastia nemaiexistand pentru el dar nici el pentru clasa. Acest comportament ar trebui remediat cat mai repede cu putinta de catre profesor, deoarece poate avea consecinte grave asupra elevului.

Neintelegerile intre elev si profesor

In cazurile in care nici elevul si nici profesorul nu se regaseste in categoriile de mai sus, dar totusi exista lipsa respectului in aceasta relatie, cel mai probabil motivul este nemultumirea elevului fata de profesor. Aceste nemultumiri isi au originea in comportamentul cadrelor didactice; favoritismul dintre elevi, bunatatea excesiva sau dimpotriva exigenta extrema sau, doar imaginea deformata pe care elevii o au fata de profesori, sunt doar cateva din posibilele probleme.

Un caz deosebit din punct de vedere psihologic de nemultumire a elevului este acela de subapreciere ori supraapreciere a performantelor acestuia. Atunci cand elevul este de parere ca profesorul nu se bucura indeajuns la raspunsurile corecte sau dimpotriva, prezinta motive de amuzament, atunci cand acesta greseste poate sa distruga moralul sau motivatia copiilor, influentand in mod grav performantele scolare.

In aceste cazuri profesorul nu respecta un princpiu fundamental al educatiei si anume incurajarea elevului, cand acesta are nevoie sau laudarea lui, cand atinge performantele cerute. Cu toate acestea, atat formele de ridicularizare cat si cele de lauda trebuie folosite rar, astfel incat valoarea lor morala va creste. Pentru elev, o simpla lauda poate insemna premiul cel mare, iar o critica poate oferi motivarea necesara invatarii. In caz contrar, cu cat sunt folosite mai des, cu atat au efecte mai scazute.

Indiferent de cauzele problemelor, lipsa respectului in relatia elev-profesor se poate remedia prin comunicare si amiabilitate, si sub nici o forma prin amenintari sau pedepse de orice natura. Cuvintele intodeauna vor avea o greutate mai mare decat orice pedeapsa.


sursa: www.ghidul-parintilor.ro/scolarul/educatie/respectul-copiilor-pentru-cadrele-didactice.html

Parteneri